Рекламка

вівторок, 3 грудня 2013 р.

Муха ЦЕЦЕ!

 Здавалось би, ну хто не знає муху, та всі знають. Але ми одразу уявляємо муху кімнатну і емоції чесно кажучи, вона викликає не дуже приємні. Муха ЦЕЦЕ, це що прикол, ну муха-цокотуха так, а от муха ЦЕЦЕ, що це?
 Якщо ви недолюблюєте мух,  то радійте, що живете не в Африці. Адже, саме там проживає найнебезпечніша муха цеце (Glossina), яка є носієм смертельної "сонної хвороби" . Паразити які викликають цю хворобу - трипаносоми, вони порушують діяльність мозку людини, після чого з'являються ознаки душевного розладу. Хворі дуже сильно і швидко худнуть, після чого впадають у дрімотний стан з якого вийти живим, дуже важко.
 На перший погляд це звичайна муха, але кінці її крил в спокійному стані дуже щільно прилягають один до одного. Проколюючий хоботок довший і жорсткіший, так як їм доводиться проколювати не тільки людську шкіру, але й товсту шкіру буйволів, слонів та антилоп. На відміну від комарів, в яких п'ють кров тільки самки, у мухи цеце не гидують такого раціону як самки так і самці.

 Зловити муху дуже важко, але якщо вдасться її зловити, чи прибити, вона буде до останнього шукати тепло здобичі, щоб вкусити ще раз і ще раз.  




 P.S. Цікавим фактом є те, що муха цеце нападає на рухомий і теплий об'єкт, навіть на автомобіль, але ніколи не нападає на таку тварину як зебра, тому що вона сприймає її як мерехтіння чорних і білих смуг.


Немає коментарів:

Дописати коментар