Рекламка

неділя, 17 листопада 2013 р.

Рекордсмени у живій природі

   В залежності від природних умов, ареалу проживання всі живі організми адаптувались до життя на планеті, різними способами. Серед них є такі, що найвище літають, найглибше пірнають, найшвидше бігають, мають чудернацькі форми тіла, інших ми взагалі не бачимо, але  все це природа створила, щоб вижити та продовжити життя на цій планеті!



 Уявіть собі людину, яка може стрибнути у 60 разів більше власного розміру, важко уявити правда, ну звичайно, якщо це не "людина-павук"(жартую), а от блоха з легкістю може побити цей рекорд, адже її стрибок вважається рекордним, так як вона  може стрибнути у 200-300 разів вище і далі власного розміру.


  Страшненька - правда (Чужой), от Вам і ще один спосіб пристосування до життя.




  Багато птахів здійснюють великі  подорожі. Але один птах у цій категорії точно рекордсмен - це ПЛОСКОНІС-ПЛАВУНЧИК, корінний житель російської тундри, який щороку летить зимувати в Південну Америку, довжина його шляху становить 15 тис. км.

  Пташка красива і трудівниця, чого не скажеш про деяких людей (жартую).




 А чи замислювались Ви, про те, хто живе найдовше, звичайно тут кандидатів багато. Довго живуть примітивні організми - це одноклітинні, які розмножуються поділом, вони можуть ділитись до безмежності, але правда в тому, що і вони не безсмертні. Старіє ціла колонія таких організмів після чого вони перестають ділитись і згодом гинуть.






 Самим старішим жителем нашої планети є молюск (ARCTICAISLANDICA), якого виявили біля берегів Ісландії, його вік становить від 405-410 років. Вчені навіть дали йому кличку "Мін" на честь китайської імператорської династії в період якої він появився на світ.  Його вік визначили за лініями на панцері, подібно як визначають по річним лініям на дереві. Всі 400 років "Мін" жив на глибині 80 метрів в темноті, холоді, і скоріше за все, один.


  Рекордсменом світу у стрибках в довжину серед чоловіків є Майкл Пауел США, його рекордний стрибок 8 м. 95 см. Але це все при умові важких та довгих років тренувань, а от у світі тварин є істота, яка взагалі не може пересуватись, щоб не стрибнути - це Кенгуру. Стандартний стрибок цієї тваринки до 10 м. з легкістю.
 Трішки відійду від теми хочу Вам повідати від чого ж походить назва "Кенгуру". Існує дуже поширений лінгвістичний міф серед географів, назва Кенгуру на мові Гуугу-Їмідір означає фразу "Я вас не розумію". Лейтенант Джеймс Кук та його товариш, натураліст Джозеф Бенкс, коли досліджували ці території, на материку Австралія, запитали у місцевого населення, що це за істоти, їм відповіли "Кенгуру", що означало "Я вас не розумію". Саме це слово Кук використав для позначення цих тварин. Але міф у 70-х роках повністю зруйнував лінгвіст Джон Хевіленд, який досліджував мову народу Гуугу-Їмідір. Він з'ясував, що слово Кенгуру, а точніше генгуру - це дійсно, позначення одного з видів Кенгуру на їхній мові, ну аж ніяк не відповідь "я вас не розумію".


Далі буде...


Немає коментарів:

Дописати коментар